Suriye`de büyük bir kısmı yerinden edilmiş sivillerin yaşadığı İdlib`de 18 hastaneye Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yönlendirmesiyle uluslararası yardım kuruluşlarınca sağlanan tıbbi desteğin, fon yetersizliği gerekçesiyle kesilmesi, milyonlarca sivilin mağduriyetini artırdı.
İdlib`de Esed rejimi ve destekçilerinin yoğun saldırıları yüzünden büyük yara alan sağlık kuruluşları, halihazırda bölge halkının tedavi ihtiyacını karşılamakta büyük zorluk yaşıyor.
Suriye İnsan Hakları Ağı verilerine göre, iç savaşın devam ettiği Suriye`de Esed rejimi güçleri ve destekçisi Rusya, sağlık merkezlerine en az 753 kez saldırı düzenlerken, İdlib ve çevresi ise en çok hedef alınan bölgelerin başında geliyor.
75 hasta kapasiteli hastanede günlük ortalama 120 bebek ve çocuk hastanın müracaat ettiğini dile getiren Katrib, dondurucu soğukların ve hastanelere yardımların kesilmesinin çok büyük krize yol açtığını kaydetti.
Rejim güçlerinin saldırıları sonucu İdlib`in doğusundaki Ebu Zuhur beldesinden göç ederek kuzeydeki Betinte köyü yakınlarında kurulan derme çatma bir kampa sığınan Fatma İyad da hastalanan çocuğunu tedavi ettirebilmek için günlerdir hastane aradığını söyledi.
Çadırdaki sobadan çıkan kirli ve kötü kokulu dumanın çocuklarını hasta ettiğini belirten Ceddu, şöyle devam etti: “Çocukları tedavi edecek hastane bulamıyoruz, bulsak da boş yatak yok. Çürümüş çadırda yaşıyoruz. Çocukların durumu kötü. Havalar çok soğuk. Geride bıraktığımız evimize dönmeyi çok istiyoruz.”