Olayın medyaya yansımasının ardından Uluslararası İnsan Hakları Gözlemevi (Human Rights Watch-HRW), Yasal Düşünür Derneği, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) ve Menna İnsan Hakları Derneği tarafından yayımlanan ortak açıklamada, Lübnan hükümetine olayın soruşturularak suçluların cezalandırılması çağrısı yapıldı.
Açıklamada, Lübnan Askeri Savcısı Fadi Akiki’nin Suriyeli mülteci gencin ölümünden sorumlu güvenlik yetkililerin askeri mahkemede yargılanması talimatı verdiği ancak Lübnan’daki askeri mahkemelerin bağımsız olmadığı ve üyelerinin Savunma Bakanı tarafından atandığı hatırlatıldı.
Lübnan’daki askeri yargı üyelerinin büyük çoğunluğunun subaylardan ve güvenlik görevlilerinden oluştuğuna ve böyle bir yapıdan yasal bağımsızlık beklenemeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, uluslararası insani kuruluşlar ve medyanın davaları takip etmesinin de Askeri Yargı iznine bağlı olduğu kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, işkence davalarının sivil mahkemelerde görülmesi adaletin sağlanması için gerekli olduğuna dikkat çekilerek, uluslararası kanunların işkenceyi insanlık karşıtı suç olarak kategorize ettiğinin altını çizildi.
Lübnan hükümetine işkence suçlarıyla ilgili şikayetlerin ciddiyetle soruşturulması ve adli mahkemelerin kararlarına saygı duyulması çağrısı yapılan açıklamada, Lübnan Başsavcısı ve Askeri Savcısı’ndan Beşşar Abdussuud davasının sivil mahkemeye devretmeleri talep edildi.
Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Yasal Düşünür Derneği Stratejik Yargı Sorumlusu Ghida Franjiya, “Beşşar Abdussuud’un gözaltındayken ölmesi adli mahkemeler nezdinde kapsamlı bir soruşturma yapılmasını gerektirmektedir. Askeri mahkemelerin bu hususta adaleti sağlaması mümkün değildir” dedi.
Öte yandan, konuya ilişkin bir açıklama yapan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Mülteci İşleri Ofisi Müdürü Selim İdris, HRW, Amnesty ve diğer uluslararası insan hakları kuruluşlarının yayımladığı açıklamanın memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Açıklamasında, Lübnan’da mültecilere yönelik sürekli olarak tekrarlanan işkence suçlarına karşı uluslararası bir tepki gerektiğine dikkat çeken İdris, Beşşar Abdussuud’un işkence altında öldürülmesinden sorumlu olanların hak ettiği cezaya çarptırılması ve benzeri olayların tekrarlanmasının önüne geçilmesini talep etti.
İdris, Lübnan’daki Suriyeli mültecilere yönelik tutuklamaların anlaşılmaz ve hiçbir insani yasaya sığmayan uygulamalar olduğuna vurgu yaptığı açıklamasında, tutuklamaların terör örgütü Hizbullah ya da örgütün kontrolündeki güvenlik birimleri tarafından gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.