Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından gerçekleştirilen Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları neticesinde güvenliği sağlanan bölgelerde hizmet veren eğitim, sağlık, güvenlik kuruluşları, yerel meclislerin yönetiminde Türkiye’nin de desteğiyle her geçen gün kapasite ve sayılarını artırdı.
Ayrıca bölgede bağımsız yargı mekanizmasının varlığı da tesis edilmiş durumda.
Bölgede hayatın normalleşmesine yönelik faaliyetler iktisadi hayatın da canlanmasını sağlıyor.
Fırat Kalkanı Harekatı’nın başladığı günden itibaren bugüne kadar geçen sürede Gaziantep, Hatay, Kilis ve Şanlıurfa illerinden Fırat Kalkanı Harekatı sonrasında güvenliği sağlanan bölgelere dönüş yapan Suriyelilerin sayısı 502 bini aştı.
Bugün de bir grup Suriyeli; Cerablus, Azez, Mare, El Bab, Resulayn, Tel Abyad, Afrin ve Çobanbey gibi güvenliği sağlanan yerleşim yerlerine gönüllü geri dönüş yapmak için il göç İdaresi müdürlüklerindeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Şanlıurfa Akçakale, Gaziantep Karkamış, Kilis Öncüpınar ve Hatay Cilvegözü sınır kapılarına geldi.
ÇIKIŞ İŞLEMLERİNİ GERÇEKLEŞTİRİP ÜLKELERİNE DÖNDÜLER
Sınır kapılarında çıkıp işlemlerini gerçekleştiren Suriyeliler, Suriye’ye dönüş yaptı.
Kilis’ten Suriye’ye gidenlerden Muhammed Halluf, 3 senedir Türkiye’de olduğunu ve bu sürede inşaatlarda çalıştığını söyledi.
Artık ailesine kavuşacağını ve bunun için çok mutlu olduğunu anlatan Halluf, “Türk milletine ve Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederim. Türk milleti bizi kabul etti ve ordusuyla bizim evlerimizi güvenli hale getirdiler. Bunun için çok teşekkür ederim.” diye konuştu.