İDDİA
Kaynağı anonim olan sosyal medya paylaşımlarında, Suriyelilerin istedikleri üniversitedeki istedikleri bölüme, herhangi bir şart ve sınav olmadan kayıt yaptırabildikleri iddia edildi. İddia genellikle üniversite sınavı ve tercih döneminde gündeme getirilmekte ve daha da ileri götürülerek Suriyelilerin harç parası ödemedikleri iddiaları öne sürülmektedir.
Özellikle göçmen düşmanlığıyla bilinen ünlü isimlerin dönem dönem gündeme getirdiği bir iddiadır.
Suriyeli olsa sınavsız girecekti. Bu güzelim çocuğun kanına giren gözetmen kansızlıktan ölsün, diliyorum❗️ https://t.co/CVqe1Bz48O
— Mine G. Kırıkkanat (@mkirikkanat) June 29, 2020
Türkiye’de 87 devlet,45 vakıf hukuk fak.var.
45 fak.YÖS uyguluyor!
Yabancılar 87 fak.SINAVSIZ hukuk okuyup,oturma ve çalışma izniyle ruhsat alabiliyor!
33,000 Suriyeli farklı dallarda okuyan üni.öğrenci var
AKP Suriyeli avukatları hangi amaçla yargıya dahil etmeye çalışıyor? pic.twitter.com/mdGAhPiVTG
— İlay Aksoy (@ilay_aksoy) November 25, 2020
Suriyeliler; Üniversiteye sınavsız girip, Türk Gençliğinin geleceğini gasp etmektedir.#TürkGençliğiUyan#SuriyelilerSuriyeye
— Atatürkçü Türkçü Liseliler (@ata_lis1881) April 2, 2021
GERÇEK
Türk vatandaşı olmayan her öğrenci yabancı öğrenci statüsündedir. Suriyelilerin ne devlet üniversitelerinde ne de vakıf üniversitelerinde diğer yabancı uyruklu öğrencilere göre bir avantajı yoktur. Bir yabancı öğrencinin devlet üniversitesine girmesi için Yabancı Öğrenci Sınavına (YÖS) girmesi gerekmektedir. Yani sınava girmeden istedikleri üniversitede okudukları iddiası uydurmadır. Vakıf üniversitesine girmek istediğinde ise o üniversitenin belirlemiş olduğu kriterlere uymak zorundadır.
Her üniversitenin yabancı öğrenci için YÖK tarafından onaylanan bir kontenjanı var. Yani Suriyeliler sınava girip tüm şartları sağlasalar ve parasını ödeseler bile kontenjan sınırı olduğu için istedikleri üniversitenin istedikleri bölümüne kayıt olamazlar. Devlet üniversitelerinde Türk öğrenciler için 1. öğretimler ücretsiz, 2. öğretimler ise ücretli iken, YÖS sınavı ile üniversiteye giren yabancılar için hem birinci öğretimler hem de ikinci öğretimler ücretlidir. Vakıf üniversitelerinde ise yabancı öğrenciler burs imkanlarından faydalanamamaktadır.
İddiaların gerçek dışı olduğu YÖK’ün ilgili yönetmelik ve esaslarından görülebilmektedir.
Ayrıca, resmi makamlar da iddiaları net bir dille yalanlamıştır.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da kendisine bu yönde gelen sorulara karşı, iddiaların asılsız olduğunu ifade etmiştir.
SURİYELİ ÖĞRENCİLERLE DİĞER YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİLER ARASINDA BİR FARK VAR MI?
Ne devlet üniversitelerinde ne de özel üniversitelerde Suriye uyruklu öğrenciler ile diğer yabancı uyruklu öğrenciler arasında bir fark yoktur. Yabancı uyruklu öğrenciler bir üniversiteye hangi şartlarda yerleşebiliyorsa Suriyeli öğrenciler de aynı şartlarda üniversitelere yerleşebiliyor.
Suriyeliler ya da genel ifadeyle yabancı uyruklu tüm üniversite öğrencileri Türkiye’de istedikleri üniversiteye istedikleri şekilde giremiyorlar. Her üniversitenin bir kontenjanı olduğu gibi her bölümün de kendisine özel yeterlilik şartları mevcut. Bir Türk öğrencinin YKS’de gösterdiği başarı özel üniversitelerde ücretsiz okuma fırsatı sunarken yabancı öğrenciler YÖS sınavında ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar özel üniversitelerin burs fırsatlarından yararlanamıyor.
BİR SINIFIN TAMAMI YABANCI ÖĞRENCİ OLABİLİR Mİ?
Hayır olamaz. Üniversiteler istediği kadar yabancı öğrenci alamıyor. Her bölüm için yabancı öğrenci sayısını senato kararıyla belirleyen üniversiteler daha sonra bu kontenjanları onaylaması için YÖK’e gönderiyor. YÖK yapığı değerlendirmede sayıları onaylarsa bir sonraki sene için üniversitenin yabancı kontenjanı belirlenmiş oluyor. Hangi üniversitenin kaç tane yabancı öğrenci alabileceği YÖK’ün internet sitesinde yazıyor. Yani Suriyeliler ya da yabancı öğrenciler tüm şartları sağlasalar ve parasını verseler bile kontenjan sınırı olduğu için istediği üniversitede okuyamıyor. Mesela Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünün Türk öğrenciler için kontenjanı 110 iken, yabancı öğrenciler için 12’dir. Havacılık ve Uzay Mühendisliğinin kontenjanı Türk öğrenciler için 85 iken, yabancı öğrenciler için 5’tir. (Kontenjan tabloları / Tablo 4 sayfa 200)