UNICEF başkanı Catherine Russell , “Savaş, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana çocukların en hızlı büyük ölçekli yer değiştirmelerinden birine neden oldu” dedi .
Buna mülteci olarak komşu ülkelere geçen 1,8 milyondan fazla kişi ve şu anda ülke içinde yerinden edilmiş 2,5 milyon kişi dahildir.
KORKUNÇ DÖNÜM NOKTASI
BM insan hakları ofisi OHCHR’ye göre , 24 Şubat’ta savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’da 78 çocuk öldü ve 105 kişi yaralandı.
Ancak bu rakamlar, yalnızca BM’nin onaylayabildiği kayıpları temsil ediyor – gerçek ölü sayısı muhtemelen çok daha yüksek.
Bayan Russell, “Bu, gelecek nesiller için kalıcı sonuçlar doğurabilecek korkunç bir dönüm noktası” diye uyardı.
YIKIM SÜRÜYOR
Savaş ayrıca sivil altyapıyı harap etti ve temel hizmetlere sınırlı erişim sağladı.
Son dört hafta içinde, Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) ülke genelindeki sağlık tesislerini etkileyen 52 saldırı bildirdi ve Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı 500’den fazla eğitim tesisinde hasar olduğunu bildirdi.
UNICEF’in üst düzey yetkilisi, “Hastaneler, okullar ve sivilleri barındıran binalar da dahil olmak üzere çocukların bağımlı olduğu temel altyapı asla saldırıya uğramamalıdır” dedi.
Bu arada, yaklaşık 1,4 milyon insan artık güvenli suya erişemiyor; 4,6 milyon insanın suya erişimi sınırlı – tamamen kesilme tehdidi altında – ve 6 ila 23 aylık 450.000’den fazla bebeğin tamamlayıcı gıda desteğine ihtiyacı var.
“Çocukların güvenliği, esenliği ve temel hizmetlere erişimi, kesintisiz, korkunç şiddet tehdidi altında” dedi.
ACİL BARIŞ VE KORUNMA İHTİYACI HER YERDE
Uluslararası Göç Örgütü’ne ( IOM ) göre, ülke içinde yerinden edilmiş her üç kişiden biri, bulaşıcı olmayan hastalıkları olanların sağlığını kötüleştiren kronik bir durumdan muzdarip.
Kızamık ve çocuk felci de dahil olmak üzere aşılama oranları düştükçe, bu aşıyla önlenebilir hastalıkların salgınları da artabilir.
Bayan Russell, “Sadece birkaç hafta içinde, savaş Ukrayna’nın çocukları için büyük bir yıkıma yol açtı” dedi.
“Çocukların acilen barışa ve korunmaya ihtiyacı var. Haklarına ihtiyaçları var” diye devam etti ve derhal ateşkes ve çocukların daha fazla korunması için çağrıda bulundu.
UNICEF ve ortakları, Ukrayna ve komşu ülkelerdeki çocuklara insani yardım sağlamak için çok çalışıyor.
Kiev, Kharkiv, Dnipro ve Lviv dahil olmak üzere Ukrayna’nın dokuz bölgesindeki 49 hastaneye tıbbi malzeme ulaştırarak 400.000 anne, yenidoğan ve çocuk için sağlık hizmetine erişimi iyileştirdi.
BM ajansı, kuşatma altındaki topluluklara su ve hijyen malzemeleri dağıtmaya devam ederken, aynı zamanda akut çatışma bölgelerindeki gezici çocuk koruma ekiplerinin sayısını da artırıyor.
Önümüzdeki haftalarda UNICEF, en güç durumdaki ailelere acil nakit transferine başlayacak ve ülke genelindeki kilit noktalarda çocuk dostu alanlar oluşturacak.
MAVİ NOKTALAR
Ukrayna’dan kaçan milyonlarca aileyi desteklemek için UNICEF ve BM mülteci kuruluşu UNHCR , çocuklar ve aileler için sınır geçişleri boyunca “Mavi Noktalar” olarak adlandırılan güvenli alanlar oluşturmak için hükümetler ve sivil toplum örgütleriyle ortaklık kurdu .
Seyahat eden ailelere önemli bilgiler sağlarlar; refakatsiz ve ailesinden ayrı düşmüş çocukların belirlenmesine yardımcı olmak; kendi başlarına seyahat edenlerin korunmasını sağlamak; ve çocuk ve seks kaçakçılığı çetelerinin tehdidi arttıkça temel hizmetler için bir merkez sunar.
Ukraynalı çocuklara ve kadınlara ev sahipliği yapan ülkelerde ‘Mavi Noktalar’ kuruldu ve yalnızca Polonya’da 20’den fazla olmak üzere büyütülecek.
Güvenli, hızlı ve engelsiz insani erişimi sağlamaya yönelik yoğun çabalara rağmen, ülke genelinde önemli zorluklar devam etmektedir.
UNICEF, Ukrayna’da halen 7,5 milyon çocuk risk altında olduğu için burada 24 saat çalıştığını ve psikososyal destek ve koruma hizmetleri sağladığını söyledi.
One month of war has displaced half of Ukraine's children.
As families leave everything they know behind, UNICEF is supporting children with mental health and protection services.#ForEveryChild, peace. pic.twitter.com/y5NtbHp6QX
— UNICEF (@UNICEF) March 24, 2022
İNSAN TİCARETİ TEHDİDİ
Çatışma devam ettiği sürece, BM Suç Uyuşturucu Ofisi ( UNODC ), kaçanların suç şebekelerinin hedefi olma riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.
UNODC İcra Direktörü Ghada Waly , “Çatışmalardan elde edilen kanıtlar, suçluların savaşın kaosundan ve çaresizliğinden yararlandığını gösteriyor” dedi .
“Kriz, kırılganlıkları ve özellikle ülke içinde yerinden edilmiş insanlar ve mülteciler olmak üzere ihtiyacı olan insanları sömürme fırsatlarını artırıyor” diye ekledi.
Üst düzey BM yetkilisi, 3,6 milyondan fazla Ukraynalı mültecinin yaklaşık yüzde 90’ının kadın ve çocuk olduğunu belirten BMMYK rakamlarına atıfta bulunarak, “özellikle insan ticareti ve sömürü riski altında” oldukları konusunda uyardı.
Bayan Waly, “Bir çatışma ne kadar uzun sürerse, yeni bir hayata başlamak için mücadele ederken o kadar savunmasız hale gelebilirler” dedi.
TEHLİKELİ DURUM
Ukrayna’dan insan ticareti, Ukrayna ile Avrupa ve Orta Asya’daki ülkeler arasında faaliyet gösteren suç ağlarına sahip köklü, yasa dışı bir endüstridir.
UNODC İnsan Ticareti ve Göçmen Kaçakçılığı Bölümü Başkanı Ilias Chatzis, “Çatışmadan kaçan insanlar çok tehlikeli ve güvencesiz bir durumda” dedi, “özellikle Ukrayna’dan ayrılan kadınların çoğu diğer yetişkin aile üyeleri ve bazı çocuklar olmadan seyahat ettiğinden beri. Hatta yalnız seyahat ediyorlar.”
“Onları sömürücü durumlara sürükleyen düzmece seyahat düzenlemeleri ve sahte iş teklifleriyle daha kolay kandırılabilirler. İnsan tacirlerinin kurbanlarını kandırmak ve zorlamak için bu tür yöntemleri ve şiddeti kullandıkları bilinmektedir”.
ÇERNOBİL FABRİKA PERSONELİ İÇİN TEHLİKE ARTIYOR
Günün ilerleyen saatlerinde, uluslararası atom enerjisi gözlemcisi IAEA’nın Genel Müdürü Rafael Mariano Grossi, Ukrayna’nın teşkilata Rus güçlerinin Slavutych kentindeki Ukrayna kontrol noktalarını bombaladığını bildirdiğini söyledi. “Chornobyl Nükleer Santrali yaşıyor, onları riske atıyor ve personelin sahaya gidiş gelişlerinde daha fazla dönmesini engelliyor.”
Ukrayna’nın düzenleyici otoritesi, bombardımanın 24 Şubat’tan bu yana Rus kuvvetlerinin kontrolü altındaki Çernobil santralinin “nükleer ve radyasyon güvenliğini sağlayan operasyonel personelin evlerini ve ailelerini” tehlikeye attığını söyledi. Slavutych, 1986 kazasından sonra tesis çevresinde kurulan Dışlama Bölgesi’nin dışında bulunuyor.
Bay Grossi, Çernobil’deki teknik personelin nihayet dönmeye ve Slavutych’teki evlerine gidip neredeyse dört hafta boyunca vardiya değişikliği olmadan çalıştıktan sonra dinlenmeye başlamasından sadece birkaç gün sonra gelen bu gelişmeyle ilgili endişelerini dile getirdi ve dedi. IAEA durumu yakından izlemeye devam edecektir. Şu anda şantiyede çalışan personel de Slavutych’ten geliyor.
Bugün erken saatlerde, düzenleyici IAEA’ya, ülkenin düzenleyicisinin Ukraynalı itfaiyecilerin bölgedeki yangınları söndürmeye çalıştığını söylemesinden bir gün sonra, Çernobil çevresindeki bölgede yanan orman yangınlarının önemli bir radyolojik endişeye neden olmasını beklemediğini de bildirdi.