Fransa‘da çoğunlukla Batı Afrika ve Afganistan’dan gelen ortalama 15 yaşlarındaki 350 kadar göçmen çocuk, kalıcı barınma taleplerinin karşılanması için 2 Aralık’tan bu yana başkent Paris’te Danıştayın önünde yardım kuruluşlarının desteğiyle çadırlarda kalıyor.
Yanlarında refakatçi bulunmayan göçmen çocuklara yardım eden TIMMY derneği üyesi Rosalie, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetkililerin bu çocukların haklarını tanıması ve ihtiyaçlarını Çocuklara Sosyal Yardım Servisinin (ASE) karşılamasını ümit ettiklerini söyledi.
Daha önce başka bir bölgede bulunan kampı, Fransa’nın en yüksek mahkemesi Danıştay ile Louvre Müzesi arasındaki bir alana taşıdıklarını belirten Rosalie, yetkililerden acilen göçmen çocukları güvenli bir yere taşımalarını istediklerini dile getirdi.
Göçmen çocukların reşit olmadıklarının belgelendirilmesinin aylar sürebileceğini, bu sürede sokakta kendi hallerine bırakıldıklarını kaydeden Rosalie, gece hava sıcaklıklarının 0 dereceye inebildiğini ve şimdiye kadar 10 çocuğa hipotermi nedeniyle müdahale edildiğini sözlerine ekledi.
Ülkesi Mali’den ağustos ayında yola çıkarak Fas ve İspanya’nın ardından Fransa’ya vardığını söyleyen 16 yaşındaki Moussa, barınacak yerleri olmadığını ve sokakta uyuduklarını anlatarak, “Siz de görüyorsunuz, çok soğuk. Geldiğimizden bu yana ‘ölüm’. Buradaki çadırlardan içeriye su akıyor. Devletten yardım istemek için buradayız” dedi.
Gine asıllı 14 yaşındaki Abdourahman da yağmur nedeniyle kaldıkları çadırların ıslak olduğunu belirterek, kampta ayakları şişen ve ağır hasta olan çocuklar bulunduğunu kaydetti. Abdourahman, daha önce başka bir kampta da 3 ay sokakta uyuduğunu anlattı.
Reşit olmadığını ispat etmek isteyen çocuk göçmenler çocuk mahkemesine başvurabiliyor. Mahkemenin reşit olmadığına hükmettiği göçmen çocuklar, ASE diye bilinen sosyal hizmet kurumu tarafından takip ediliyor ve çocuklara uygun barınma hakkına sahip oluyor.
Öte yandan mahkeme kararını verene kadar geçen sürede refakatsiz göçmen çocuklar yasal belirsizlik içinde kalıyor ve çoğunlukla sokaklarda yaşıyor.