İDDİA
Daha önce Suriyelilerin ve geçici sığınma altında bulunan yabancıların devletten maaş aldığı iddiasını defalarca gündeme getiren ancak her defasında resmi belgelerle yalanlanmasına rağmen aynı yalanda ısrar eden Ümit Özdağ yine bildiğiniz gibi…
Yalan olduğunu bile bile “Suriyeliler Devletten Maaş Alıyor” iddiasını belirli zaman aralıklarında (özellikle Türkiye’nin sınır ötesi operasyona başladığı dönemlerde) tekrarlaması artık alışagelmiş bir durum haline geldi.
DOĞRUSU NE?
Türkiye’den ikamet izni alan yabancıların kimliğinde dul yazıyorsa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan dul maaşı aldıklarını iddia eden Özdağ yine büyük bir yalan söylüyor.
Paylaştığı tweette Türkiye’de “Yurt dışından gelip ikamet izni alan yabancıların kimliğinde dul yazıyorsa, sosyal uyumu adına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan dul maaşı alıyormuş.” ifadelerini kullanan Özdağ, bu defa Suriyelilerin yanına Türkiye’de geçici ikamet izni bulunan tüm dünya vatandaşlarını da eklemiş.
Özdağ’ın defalarca gerçek olmadığı ispat edilen “Suriyeliler devletten maaş alıyor” iddiaları gibi bu iddia da yalan!
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kasasından Suriyeliler ve diğer geçiçi koruma altında bulunanlar için hiçbir ödeme yapılmamaktadır. Yapılan yardımlar Avrupa Birliği tarafından yapılmaktadır.
YARDIMLAR AVRUPA BİRLİĞİ BÜTÇESİNDEN
Türk Kızılay, Aile, ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ASHB) ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ile ortaklaşa yürütülen SUY Programı, Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Ofisi (ECHO) tarafından fonlanmaktadır.
SURİYELİLERE YAPILAN AB YARDIMLARI
Sadece belli şartları sağlayan geçici koruma ve uluslararası koruma statüsüne sahip kişilerin aldığı bir aylık vardır. Bu aylığın adı Sosyal Uyum Yardımıdır (SUY). Sosyal Uyum Yardımının finansmanı Avrupa Birliği’dir. AB’nin vermeyi taahhüt ettiği 3+3 milyar avroluk mali destek programından karşılanan sosyal uyum yardımı aşağıdaki şartları sağlayan kişilere verilmektedir.
Sosyal Uyum Yardımı Alabilme Şartları | Muhtaçlık ve Demografik Kriterler
- 99 ile başlayan yabancı kimlik numarasına sahip olmak
- Tek başına olan, kimsesi olmayan 18-59 yaş arası kadınlar,
- Tek başına olan, kimsesi olmayan 60 yaş ve üzeri yaşlılar
- 18 yaşın altında en az bir çocuğu olan yalnız anne veya yalnız babalar
- Engel düzeyi %40 ya da üzerinde bir ya da daha fazla engelli bireyi olan aileler (engel durumu, yetkili devlet hastanesinden alınacak engelli raporu ile belgelenmelidir).
- 4’ten fazla çocuğu olan aileler.
- Çok sayıda bakmakla yükümlü olunan bireyi (çocuk, yaşlı, engelli) olan aileler (bu kriter ailedeki sağlıklı yetişkin (18-59 yaş arası) birey başına 1.5 ya da daha yüksek oranda bakmakla yükümlü olunan birey düşmesiyle belirlenir)
TÜRKİYE KASASINDAN TEK KURUŞ ÇIKMIYOR
AB tarafından fonlanan en yüksek bütçeli insani yardım operasyonu olan Sosyal Uyum Yardımı programının finansörü ECHO – AB Sivil Koruma ve İnsani Yardım Genel Müdürlüğüdür. Bu para Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarından KARŞILANMAMAKTADIR. Kişi başı verilen aylık 155 liranın yanında bu yardımın uygulanmasında oluşan tüm maliyetler de proje kapsamında AB’nın gönderdiği paradan karşılanmaktadır. Uygulama uluslararası koruma veya geçici koruma altındaki yabancıların tespiti, kayıt işlemleri, banka hesaplarının açılması, kart basımı, kartların dağıtımı, paraların hesaplara aktarılması, hesap kullanımı hakkında teknik destek ve aile incelemesi gibi birçok konuyu içermektedir. Uygulayıcı ortaklar Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Türk Kızılayı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıdır.