Bakan Soylu, Gölbaşı Vilayetler Evi’nde düzenlenen “13. Göç Kurulu Toplantısı“nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’deki sığınmacılar için AB mali yardım aracı, ilave fon desteği ve geçici koruma altındaki Suriyelilerin gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşüyle ilgili mevcut durumun ve yol haritasının değerlendirileceğini belirtti.
Toplantıda, göçmenlerin Türkiye’de kaldıkları süre içindeki uyumlarının da ele alınacağını söyleyen Soylu, bulundukları coğrafya sebebiyle göç baskısını en yoğun hisseden ülke olmalarına rağmen konuya insani ve bilimsel yaklaştıklarını ifade etti.
“GÖÇ KONUSUNDA SANKİ DÜN KURULMUŞ ÇADIR DEVLETİ GİBİ DAVRANIYORLAR”
Göçün küresel bir gerçek olarak kabul edilmesi ve sağlıklı şekilde yönetilmesi gerektiğini söyleyen Soylu, şunları kaydetti:
Batı şu anda göç konusunda farklı ikilemler yaşamaktadır. Her alanda gelişmişler ama göç konusunda sanki dün kurulmuş çadır devleti gibi davranıyorlar. Göçe sadece bir sınır meselesi olarak bakıyorlar. Göç, sadece Yunanistan ile Türkiye arasında, Türkiye ile İran, Türkiye ile Suriye, İran ile Afganistan arasında veya havalimanlarında gerçekleşen bir mesele değildir.”
“EGE’DE VE BATI SINIRLARIMIZDA TOPLAM 69 BİN 375 ÖLÜME İTME, GERİ İTME VAKASI GERÇEKLEŞTİ”
Bakan Soylu, Avrupa’nın, Frontex üzerinden Yunanistan’a göçü şiddet ve ölümle engellemeye çalışan bir koz verdiğini, kendi sınırlarının korunması için Türkiye’yi de bu tip eylemlere sürüklemeye çalıştığını söyledi. Batı’nın, terör ve uyuşturucuyla mücadele konularında olduğu gibi göçte de samimi olmadığını dile getiren Soylu, şöyle devam etti:
2020, 2021 ve 2022 yıllarında, Ege’de ve batı sınırlarımızda, toplam 69 bin 375 ölüme itme, geri itme vakası gerçekleşmiştir. Bu geri itmeler neticesinde 170 göçmen hayatını kaybetmiş, 708 göçmen ise yaralanmıştır. Bunların hepsinin kayıtları tutulmuş, hepsi uluslararası tüm mahkemelere, uluslararası tüm kurumlara gönderilmiştir.”
“YUNANİSTAN’IN BİZE KARŞI YAPTIĞI OYUNU ELBETTE Kİ SÜFLİ BİR SİYASETTİR”
Bakan Soylu, Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler Komisyonu’nun, Avrupa Birliği Komisyonu’na gönderdiği mektupta, Yunanistan’ın göçmenlere yönelik uygulamalarını kınamasını ve önlem almasını istediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 11 kişinin öldüğü bir geri itme vakasından sonra Yunan güvenlik güçlerinin hukuk ihlali yaptığına karar vererek Yunanistan’ı tazminata mahkum etti. Yani Yunanistan’ın tavrı Avrupa’yı bile utandırır hale geldi ama hala Türkiye’ye karşı algı operasyonlarını birlikte yapmaya çalışıyorlar. Yunanistan’ın insanlık dışı muameleleri ve eylemleri hem görüntüler hem de uluslararası raporlar ile gözler önüne serildi.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda gerçekleştirdiği hitaplarında, Yunanistan’ın insanlık dışı muamelelerini açık açık, yüzlerine karşı, belge ve görselleriyle anlattı. Bunun Yunanistan’ı uluslararası alanda soktuğu çaresizliğin de farkındayız. Yunanistan’ın bize karşı yaptığı oyunu elbette ki süfli bir siyasettir, zavallılıktır, zayıflıktır.”