İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere’ye kaçak yollarla girenlerin hızlıca ülkeden sınır dışı edilmesini öngören Yasa Dışı Göç Yasa Tasarısı’yla ilgili “Bu planı parlamentodan geçirir geçirmez en kısa sürede uygulayacağız.” dedi. Yasa, Manş Denizi üzerinden gelen yasa dışı göçmenlerin geri gönderilmesinin önünü açıyor.
Avrupa Birliği (AB) ise İngiltere’yi, Manş Denizi üzerinden göçmen geçişlerine uyguladığı baskının, uluslararası hukuku ihlal ettiği konusunda uyardı.
UTANÇ VERİCİ PAYLAŞIM
Sunak, Twitter hesabından yeni göçmen yasasının neler getireceğine dair insanlık dışı bir paylaşım yaptı. Sunak şu ifadeleri kullandı: “Birleşik Krallık’a yasadışı yollardan gelirseniz: Sığınma talebinde bulunamazsınız. Sahte insan hakları iddialarında bulunamazsınız, kalamazsın.”
O YAZIYA TEPKİ YAĞDI
Sunak’ın Twitter adresinde yazdıkları, binlerce kişi tarafından tepkiyle karşılandı. Birçok kullanıcı bunun insanlık dışı olduğunu belirtirken İşçi Partisi Milletvekili Jess Phillips şu ifadeleri kullandı: “Yani bir kadın şu anda bir genelevde köleleştirilmişse ve bu ticaret için buraya yasadışı yollardan getirilmişse, bu yasanın onun ortaya çıkarılmasına ve seks tacirlerinden kaçmasına yardımcı olacağını düşünüyor musunuz? Seçenek, sınır dışı edilmek mi yoksa günde 30 erkeğin tecavüzüne uğramasına devam ettirilmesi mi?”
AB KOMİSERİ: ULUSLARARASI HUKUK İHLALİ
Avrupa İçişleri Komiseri Ylva Johansson Brüksel’de POLITICO’ya verdiği demeçte salı günü İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman ile görüştüğünü söyledi. Johansson, “Dün İngiliz bakanla bu konuyu konuştum ve kendisine bunun uluslararası hukuku ihlal ettiğini düşündüğümü söyledim.” dedi.
Johansson’un yorumlarına yanıt veren bir Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı yetkilisi görüşmenin yapıldığını doğruladı ancak Braverman’ın “komiserle Avam Kamarası’nda yaptığı açıklamadan ve tasarının yayınlanmasından önce konuştuğunu” söyledi. Yetkili, “Komiserle aynı fikirde olmadığını ve tasarı yayınlandıktan sonra ayrıntılarını okumasını istediğini” de sözlerine ekledi.
BM: MÜLTECİ SÖZLEŞMESİNİN AÇIK İHLALİ
İngiliz hükümeti, Birleşmiş Milletler ve diğer küresel kuruluşlardan gelen eleştirilere rağmen, belgesiz göçmenlerin küçük teknelerle ülkeye girişini engellemeyi amaçlayan tartışmalı bir planın yasal olduğunda ısrarcı.
BM mülteci ajansı (UNHCR) yaptığı açıklamada, İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın bu hafta Manş Denizi’ni geçerek İngiltere’ye ulaşan insanlarla mücadele etmeyi amaçlayan bir yasa dışı göç tasarısı sunduğunu ve bunun kabul edilmesi halinde “sığınma yasağı anlamına geleceğini” söyledi.
UNHCR salı günü yaptığı açıklamada tasarının, mültecileri zulümden kaçan kişiler olarak tanımlayan 1951 Mülteci Sözleşmesinin “açık bir ihlali” olacağını söyledi. Sözleşme aynı zamanda bu kişilere, olağanüstü durumlar haricinde, evlerine geri gönderilmeme hakkı da veriyor.
‘ŞU AN HAREKETE GEÇMEZSEK SAYILARI ARTACAK’
Düzensiz göçle mücadele sonucunda sığınma taleplerinin 6 bin azaldığını söyleyen Sunak; Hindistan, Pakistan, Sırbistan ve Nijerya’yla da geri gönderme anlaşmaları yapıldığını hatırlattı.
Sunak, Arnavutluk’la yapılan anlaşma ile yüzlerce Arnavut’un ülkesine iade edildiğini vurgulayarak “Buraya illegal şekilde geldiyseniz sığınma talebi yapamazsınız. Modern kölelik yasalarımızdan faydalanamazsınız, insan hakları ihlali iddiasında bulunamazsınız.” dedi.
İskoçya Ulusal Partisinin İngiltere Parlamentosundaki lideri Stephen Flynn’in “fuhşa zorlanan ve suç örgütlerince botlarla kaçak yoldan İngiltere’ye getirilen kadınların da diğer düzensiz göçmenler gibi gözaltına alınıp 28 günde sınır dışı edilip edilmeyeceği” sorusuna da yanıt veren Sunak, ülkenin kaynakları ve merhametini en çok ihtiyacı olanlara ayırmak istediklerini söyledi.
MACRON’LA GÖRÜŞMEDE GÜNDEM GÖÇMENLER
Sunak bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile görüşecek. İngiltere ve Fransa arasında beş yıl aradan sonra yapılacak ilk ikili zirvede, polis ve sahil güvenlik birimleri arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi ve bunların nasıl finanse edileceği ele alınacak.