Seçim yaklaştıkça muhalefet, Suriyeliler başta olmak üzere göçmenler üzerinden siyaseti alevlendiriyor. Bir süredir sosyal medyadan dillendirilen göçmen sorunu, son zamanlarda siyasetin merkezine taşınmış durumda. En son İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener 2053 yılında Türkiye’nin nüfusunun 35 milyonu Suriye kökenli insanlardan oluşacağını iddia etti. Yine Zafer Partisi Ümit Özdağ’ın desteğinin olduğu iddia edilen “Sessiz İstila” adlı filim de halkı kışkırtmak için dolaşıma sokuldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sık sık iktidara geldiklerinde Suriyelileri ülkelerine gönderecekleri vadinde bulunuyor. Yine Hatay gibi illerde Suriyelilerin belediye başkanı olacağı da iddialar arasında. Pek çok yalan yanlış bilgi sosyal medyada ya da siyaset arenasında seslendiriliyor.
TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programına katılan Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürü Dr. Gökçe Ok, kamuyounda dillendiren tüm sorulara cevap verdi.
İŞTE TÜRKİYE’DE GÖÇMEN RAKAMLARI
Gökçe Ok, uluslararası hukuka göre bir kişi yerinden edildikten sonra ikinci bir ülkeden korunma talep etmesini kimsenin engelleyemeyeceğini söyledi. “Göçmenlerin statüsü uluslararası korumadır. Bir de ikametli yani yasal ve düzenli olarak gelip ülkede belirli bir alanda faaliyet göstermek isteyen insanlara verilen ikamet vardır” diyen Ok, Türkiye’deki göçmen rakamlarını şöyle açıkladı:
“Türkiye’de 192 farklı ülkeden 1 milyon 414 bin 776 kişi ikametli göçmendir. Ayrıca 2011 Suriye savaşından sonra gelen Suriyeli sığınmacılara bir statü verdik. Uluslararası koruma statüsünün altında bir başlık. Bu da geçici korumadır. Kimlikleri vardır ve kayıt altındadırlar. Bunları sayısı 3 milyon 762 bin 889. Ayrıca uluslararası koruma isteyen insanların sayısı da 320 bin 68 kişi. Bu geçici durumdur. Öyle olmasa herkese mülteci statüsünde olurdu. O zaman demografi değişir, diye korkular olabilirdi.”
Yaklaşık 650 bin Suriyeliyi gönüllü olarak geri döndürdüklerine dikkat çeken Ok,
“Şu anda 1 milyon Suriyeliyi geri döndürmek için bir çalışmamız var. Tüm çabalarımız geri dönmeleri. Türkiye’de 192 ülkeden 5 milyon 497 bin 733 kişi bulunmakta. Bunlar geçici statüsünde. Bunların parmak izleri, fotoğraflar hatta bazılarının korneası kayıtlıdır” diye konuştu.
Geçici koruma altında olan Suriyelilerin çalışma hakkı olduğunu kaydeden Ok, “Çalışmasalar onlar için büyük sıkıntı. Burada Türkiye’nin konuşması gereken nokta bu insanları ucuz iş gücü olarak görüp görmeme meselesidir. Suriyelilerin, kendi çocuklarımızın çalışmak istemediği tarım, hayvancılık, inşaat gibi hizmet sektörlerinde çalıştığını ve katma değer ürettiklerini görüyoruz. Çadır kentlerde sadece 50 bin Suriyeli yaşıyor. Bunlar da dezavantajlı guruplar” dedi.