Corona döneminde seyahat kısıtlamalarının ardından göç baskısı yeniden önemli ölçüde artıyor. Balkan rotası özellikle etkileniyor, Suriye ve Afganistan’dan Almanya’ya daha fazla insan geliyor.
Geçtiğimiz birkaç ay içinde, federal polis yine Almanya’ya önemli sayıda yasadışı giriş tespit etti. Bu, Alman savunma yetkililerinin Welt am Sonntag’a sunulan gizli bir durum belgesinden ortaya çıkıyor. Avusturya’da durum zaten 2015 ile karşılaştırılabilir. O zamanlar, özellikle çok sayıda göçmen Avrupa’ya gitti.
Ocak ayında 4400 kişi yasa dışı yollardan Federal Cumhuriyet’e girerken, bu sayı Temmuz ayında istikrarlı bir şekilde 6900’e yükseldi. Bu yılın ilk yarısında toplamda 36.100 yetkisiz giriş tespit edildi. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 47’lik bir artış.
İçişleri Bakanlığı sözcüsü, yasadışı yollardan Almanya’ya seyahat edenlerin çoğunun Balkanlar üzerinden Almanya’ya geldiğini söyledi. Suriye, Afgan, Türk, Irak ve Tunus vatandaşları en yaygın olanlarıdır. İçişleri Bakanlığı, “Yükselen rakamlar aynı zamanda Avrupa’daki pandemi ile ilgili seyahat kısıtlamalarının daha da gevşemesinden kaynaklanıyor.” dedi.
Güvenlik çevrelerinde bu rakamların yakın gelecekte tekrar düşmesi beklenmiyor. Ayrıca, sınırlardaki kontroller rastgele yapıldığından, Avrupa’ya gerçek yasadışı giriş sayısı daha yüksek olabilir.
Sayı, AB’nin dış sınırlarında da artıyor. WELT AM SONNTAG’ın da erişebildiği Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex) tarafından yapılan bir iç analize göre, Temmuz ayında AB ve Schengen dış sınırlarında toplam 35.000 yetkisiz sınır geçişi kaydedildi. Bu sayı bir önceki aya göre (Haziran: 29.000) ve geçen yılın aynı ayına göre (20.700) önemli ölçüde yüksekti. Sığınma başvurularının sayısı da arttı. AB İltica Ajansı EUAA’ya göre, 2022’nin ilk yarısında AB ülkeleri, Norveç ve İsviçre’de (“AB+”) yaklaşık 406.000 sığınma başvurusu alındı. Geçen yılın aynı dönemine göre bu yüzde 68’lik bir artış.
Alman güvenlik yetkilileri tarafından hazırlanan gizli bir durum raporuna göre, Batı Balkanlar ve Orta Akdeniz’den geçen rota şu anda göç hareketlerinin odak noktaları. Ayrıca Türkiye’den İtalya’ya geçişler daha önemli hale geliyor. Almanya’da, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti’nin ulusal sınırları özellikle etkilenir.
Mektupta, Avusturya’nın şu anda 2015’ten bu yana en fazla sayıda göçmen ve sığınmacı ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca göçmen baskısının önümüzdeki haftalarda azalmayacağını söylüyor. Aksine sayının daha da artması bekleniyor.
Benzer bir durum, son zamanlarda yasadışı göçmenlerin sayısının da büyük ölçüde arttığı Çek Cumhuriyeti sınırında da var. Çek polisi, Alman makamlarına Slovakya’nın şu anda Çek Cumhuriyeti’ne izinsiz girenleri geri çevirmediğini bildirdi. Sonuç olarak, Çek Cumhuriyeti’nde tutuklanan ve koruma başvurusunda bulunmayan göçmenlerin polis tarafından ülkeyi terk etmeleri isteniyor, ancak tekrar serbest bırakılıyor. Mülteciler daha sonra yolculuklarına devam etti. Rapora göre, durum düzelmezse, Çek İçişleri Bakanlığı Slovakya ile sınır kontrollerini yeniden başlatmak istiyor.
Polis yetkilileri bu gazeteye Suriye ve Afganistan’dan gelen mültecilerin artık sık sık trenle Almanya’ya seyahat ettiğini söyledi. Toplu taşımanın varış ülkesine giden savak kapılarından çok daha ucuz olması, insanların savak kapılarından Avrupa’ya getirildiğinin ve daha sonra yalnız seyahat ettiklerinin bir göstergesi olabilir.