AİHM, Yunan güvenlik güçlerinin göçmenleri taşıyan bir botu geri itmesi sonucu aralarında çocuk ve bebeklerin de olduğu 11 kişinin Ege Denizi’nde boğulduğu olaya ilişkin davada, Atina’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. ve 3. maddelerini ihlal ettiğine karar vermişti.
AİHM’e başvuruyu yapan dernekler içinde yer alan Yunan Mülteciler Konseyi avukatı Maria Papamina, Atina’da düzenlenen ortak basın toplantısında “geri itmelerin” “uluslararası hukuk aykırı olduğunu” belirterek, “AİHM’nin bu kararının ardından, Yunan adaleti davayı yeniden açmak ve sorumluları cezalandırmak zorunda kalacak.” dedi.
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu’nun Yunanistan Şubesi adına davaya taraf olan Profesör Konstantinos Tsitselikis ise, “bu dava Ege ve Meriç’teki geri itmelerle ilgili önemli emsal oluşturacak.” dedi.
AİHM NE KARAR VERMİŞTİ?
AİHM, Yunan güvenlik güçlerinin davranışlarının göçmenlerin yaşam hakkı ile insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele yasağını ihlal ettiğine hükmetmişti.
Olaya yönelik incelemede, ifadeleri alan görevlilerin göçmenlerin dilini bilmemesi sonucu verilen ifadelerle kayıtlara geçenlerin çeliştiği ortaya çıkmıştı.
Mahkeme, Yunan güvenlik güçlerinin göçmenlere can yeleği vermediği, bottan tahliye etmek için daha büyük bir tekne çağırmadığı ve olayın yetkililere gecikmeli olarak bildirildiğini tespit etmişti.
AİHM, Yunanistan’ı batan mülteci teknesi sebebiyle mahkum etti